Prof Dr Tevfik Özlü Hantavirüs Pandemisi Hakkında Bilgilendirdi

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Prof Dr Tevfik Özlü Hantavirüs Pandemisi Hakkında Bilgilendirdi

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, bir gemide tespit edilen hantavirüs vakaları sonrası olası bir pandemi endişelerine yönelik açıklamalarda bulundu. Özlü, hantavirüslerin Kovid-19 gibi kolay bulaşmadığını belirterek, yakın bir pandemi ihtimalinin görülmediğini vurguladı. Virüsün insandan insana bulaşmasının uzun süreli yakın temas gerektirdiğini ve hızlı yayılma potansiyelinin düşük olduğunu ifade etti.

Hantavirüsün Türkiye’deki Durumu ve Ölümcüllüğü

Hantavirüslerin insanlarda hastalık yapan bilinen virüsler arasında yer aldığını belirten Prof. Dr. Özlü, bu virüsün bazı türlerinin yüzde 50’ye varan ölüm riski taşıdığını söyledi. Türkiye’de yıllardır tek tük vakaların görüldüğünü ve genellikle böbrek yetmezliği ile seyreden bir formun yaygın olduğunu ekledi. Ancak gemide ortaya çıkan formun akciğer yetmezliğine ilerlemesiyle daha ölümcül olabildiğini belirtti.

Şu ana kadar 11 vakanın tespit edildiğini aktaran Özlü, tahliye edilen yolcuların karantina süreçlerinin titizlikle yürütülmesinin önemine değindi. Karantina altındaki yolculardan bazılarında sonradan hastalık tablosunun gelişmesi üzerine, uçakla taşınan diğer yolcuların da takibinin başlatılması gerektiğini vurguladı. Bu sürecin iyi yönetilmesi gerektiğini, ancak paniğe kapılacak bir risk görülmediğini sözlerine ekledi.

Karantina Süreçleri ve Norovirüs Salgını

Türkiye’ye getirilen yolcuların karantina süreçlerinin dikkatle takip edilmesi gerektiğini yineleyen Özlü, 6 haftaya kadar uzayabilen karantina döneminde, belirti göstermeyen veya testleri negatif çıkan kişilerin bile sonradan virüsü taşıyabileceğini belirtti. Bu nedenle karantina süresince dışarıya çıkılmaması ve yakın temaslardan kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Ayrıca, aynı kruvaziyer gemisinde norovirüs kaynaklı bir salgının da görüldüğünü belirten Özlü, norovirüsün mide bulantısı, kusma, ishal gibi belirtilere yol açan, kolay bulaşan bir virüs grubu olduğunu açıkladı. Norovirüsten korunmada el hijyeni ve ortak kullanılan eşyaların temizliğinin büyük önem taşıdığını ifade etti.

Hantavirüs ve norovirüs için spesifik bir ilaç veya aşının bulunmadığını belirten Özlü, tedavilerin destekleyici yöntemlerle yapıldığını, sıvı dengesinin sağlanması, ateşin düşürülmesi ve ağrının kesilmesi gibi yaklaşımların uygulandığını sözlerine ekledi.

Benzer Haberler
DSÖ Ebola Salgını İçin Küresel Acil Durum İlan Etti
DSÖ Ebola Salgını İçin Küresel Acil Durum İlan Etti
Prof Dr Tevfik Özlü Hantavirüs Pandemisi Hakkında Bilgilendirdi
Prof Dr Tevfik Özlü Hantavirüs Pandemisi Hakkında Bilgilendirdi
Cemil Aydın’dan Namık Kemal ve Karl Marx Karşılaştırması Küresel Aydınlanma Avrupa Dışında Gelişti
Cemil Aydın’dan Namık Kemal ve Karl Marx Karşılaştırması Küresel Aydınlanma Avrupa Dışında Gelişti
Aşırı tuz tüketiminin bilinmeyen zararları
Aşırı tuz tüketiminin bilinmeyen zararları
Türkiye, sağlık alanındaki atılımlarını diğer ülkelere aktarıyor
Türkiye, sağlık alanındaki atılımlarını diğer ülkelere aktarıyor
DSÖ Ebola Salgını ve Hantavirüs Durumu Hakkında Bilgilendirdi
DSÖ Ebola Salgını ve Hantavirüs Durumu Hakkında Bilgilendirdi
Sağlık Rehberiniz Sağlık Üssü
Sağlık Haberleri - Saglikussu.com

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Hakkımızda
Copyright © 2025 Tüm hakları SAĞLIK ÜSSÜ 'nde saklıdır. Seobaz Haber Teması