Van’da artan hava sıcaklıklarıyla birlikte doğanın canlanması, yoğun polen salınımını da beraberinde getirdi. Bölgedeki kavak ağaçlarının çiçeklenme dönemine girmesiyle havaya yayılan polenler, alerjik bünyeye sahip vatandaşların sağlık durumunu etkilemeye başladı.
Polenler, mevsimsel alerjik reaksiyonları tetikleyerek göz kızarıklığı, burun tıkanıklığı, hapşırık ve boğaz kaşıntısı gibi şikayetlere yol açıyor. Uzmanlar, astım ve KOAH gibi akciğer rahatsızlıkları bulunan hastaların polen maruziyetine karşı daha dikkatli olması gerektiğini vurguluyor. Polen yoğunluğunun en yüksek olduğu sabah ve öğle sonrası saatlerde dışarıda bulunulmaması öneriliyor.
Bulaşıcı Hastalıklar Birim Sorumlusu Dr. Mehmet Emin Mavi, polen yoğunluğunun arttığı saatlerde dış aktivitelerin sınırlandırılması gerektiğini belirtti. Dr. Mavi, alerjik durumu olan vatandaşların daha dikkatli olmalarını isteyerek, dışarıdaki aktivitelerin sınırlandırılmasını önerdi. Araç kullanırken camların kapalı tutulması, polene maruz kalmamak için maske kullanılması ve evde bulunulduğunda pencerelerin kapalı tutulması tavsiye edildi.
Alerjik bünyeye sahip vatandaşların sadece polene değil, toz gibi diğer tetikleyicilere karşı da hassas olduğunu dile getiren Dr. Mavi, güneş gözlüğü kullanımının göz kızarıklığı, yaşarma ve şişlik gibi alerjik durumları önleyebileceğini belirtti. Ayrıca, polen yoğunluğunun yükseldiği ilkbahar aylarında ev temizliğinin kapsamlı bir şekilde yapılması gerektiğini vurguladı. Halıların iyice temizlenmesi, alerjik durumu olan vatandaşların diğer alerjenlere karşı hassasiyetini azaltacaktır.
Dr. Mavi, astım ve akciğer hastalığı olan vatandaşların polen maruziyeti sonrası şikayetlerindeki artış durumunda hızlıca sağlık kuruluşlarına veya hekimlerine başvurmaları gerektiğini ifade etti. Astım atağı, geçmeyen hapşırıklar, ileri derecede göz kızarıklığı ve şişlikler, hırıltılı solunum veya artan nefes darlığı gibi belirtilerde acil tıbbi yardım alınması önerildi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]