Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Sağlık Haberleri – Saglikussu.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Anti HCV Nedir? Pozitif ve Negatif Olması Ne Anlama Gelir?

Anti HCV Nedir? Pozitif ve Negatif Olması Ne Anlama Gelir?

admin admin -
5 0

Anti HCV Nedir? Pozitif ve Negatif Olması Ne Anlama Gelir?

 

Anti Hcv Nedir?

 

Öncelikle, anti hcv nedir tanımı şöyledir, hepatit C, karaciğerde meydana gelen hasar ve oluşan iltihaba neden olan bir virüse denir. Virüsün vücuda girmesinden sonra vücut savunma amaçlı antikor üretmeye başlar. Bu antikorun ölçümünü yapan teste anti hcv testi denir, anti hcv ne demek denildiği zaman antikor tespiti yapan test olduğu olarak tanımlanır.

 

 Anti hcv testi ile akalı bilgiler

 

Hastalığın aktif olup olmadığını belirleyen bir test değildir. Kişi eğer daha önce bu hastalığa sahip olmuş ve hastalığı atlatmış ise, bu durum da tahlil sonucu olarak anti hcv pozitif çıkar. Pozitif çıkan tahlil sonucunda HCV RNA TESTİ uygulanır ve hastalığın aktif olup olmadığı belirlenir. Hepatit C virüsü ne kadar ise HCV RNA testi ile kişinin vücudunda ne kadar hepatit C virüsü belirlenir. Bu yapılan testler sonucunda tedavini başında, anti hcv pozitif sonucu çıkması ile hangi yola izleneceği belirlenir. Bu test ile hastalığın aşaması ve tedavilerin sonuç verip vermediği belirlenir.

Yapılan, anti hcv nedir tanımında belirtildiği gibi, bu test olmuş ve atlatılmış antikor sayısını ortaya çıkarır. Anti hvc testinin pozitif olması kişinin hepatit C virüsüne yakalandığını belirtir, bu durum hastalığın geçtiğini göstermez, Kişi halen hepatit C hastası olabilir, hastalık atlatılmış veya pasif hale geçmiş durumu da söz konusudur. Günümüze kadar geliştirilen hepatit C virüsü için bir aşı söz konusu değildir. Bu durumdan dolayı anti HCV aşıdan dolayı pozitif çıkmaz. Anti hcv testinin pozitif sınırı, 0.9 IU\ml veya daha yüksek ise anti hcv değeri pozitif çıkar. Neticenin sağlıklı sonuçlanması için tekrar aynı test yapılır. Test yapıldıktan sonra anti hcv negatif çıkması durumunda, vücutta hepatit C virüsüne karşı bir antikor üretilmediği anlamı taşımaktadır. Bu durumda kişinin hepatit C virüsüne karşı vücutta antikor üretilmediği anlamına gelmektedir ayrıca kişi yakın geçmişte hepatit C virüsüne maruz kalmıştır ancak vücut henüz antikor üretimine geçmemiştir.

 

Kişi hepatit C virüsüne yakalandıktan bir kaç ay sonra dahi test negatif sonuç çıkarabilir. Belli bir zaman geçtikten sonra test pozitif sonuç verir. Testi birkaç kez tekrarlamak, 6 ay içinde bu testi yapmak anti hcv test sonucunu sağlıklı hale getirir.

  Anti hcv hatalı çıkarması durumu

İnsanların vücutlarında oluşan antikor sayısını ölçen bu test, anti hcv ne demek sorusunu tanımlamaktadır. Bu test genel olarak belirleyici sonuçlar çıkarır. Bazı durumlara kişi bu hastalığa yakalanmamış olsa da sonuç pozitif çıkar. Veya kişi bu hastalığı taşısa da anti hcv negatif olabilir. Bu durumların ortaya çıkmasını sebepler; kanın laboratuvar ortamına gelmeden ve sonrasında kirlenmesi, bireyim kurtçuk hastalığa maruz kalmış olması, bağışıklık sisteminin baskılanmış olması durumlarında test yanlış sonuçlar verebilir.

 

 Anti hcv ile ilgili bilmesi  gerekenler

 

-Ertelenmemesi gereken bir hastalıktır. Hepatit C şüphesi taşıyan kişi, anti hcv testi yapmalıdır. Hastalık ilk aşamada çok hafif etkilere sahiptir, ilerleyen zamanda siroz hastalığına dönüşme oranı %45 oranındadır. Bu zaman dilimi 20 yılı bulabilir.

 

-AIDS hastaları dikkatli olmadır çünkü bu hastalığa sahip olan kişilerin %25’i hepatit C virüsü taşımaktadır. Bu iki hastalığa sahip olan kişilerde karaciğer hastalığı çok daha hızlı ilerlemektedir. AIDS olan kişi mutlaka anti hcv testi yapmalıdır. Kişinin test sonucunda pozitif bir sonuca sahip olmasıyla önlem alma şansı yüksek olur.

 

-Hepatit C bulaşması durumu; kirli kan teması, cinsel ilişki yolu ile bulaşır. Ayrıca; hasta kişi ile ortak jilet kullanmak, şırınga kullanmak, korunmadan yapılan cinsel ilişki durumu ile bulaşan bir hastalıktır. Düşük oranlarda doğum olması halinde anneden bebeğe geçebilir. Hepatit C hastalığının bulaşma oranı hepatit B hastalığına oranla daha düşüktür.

 

Bu hastalığın başarı oranı 2000 yılından önce kadarı tedaviye yanıt vermektedir. Gelişen tıp dünyası ile günümüzde meydana gelen vakaların %90’ı ilerlemeden kontrol altına alınabilmektedir.

 

Testi yaptırması gerek kişiler;

  1. -Kan ve kan ilaçlarını sürekli kullanan hasta bireyler,
  2. -HIV ve Hepatit B enfeksiyonu olanlar,
  3. -Hemodiyaliz hastaları,
  4. -Kan, doku veya organ vericileri,
  5. -Organ nakli yapılan hastalar,
  6. -Nedeni açıklanamayan transaminaz yüksekliği olanlar,
  7. -İntravenöz ilaç kullanan hastalar,
  8. -Hepatit C virüsü taşıyan anneden meydana gelen bebekler,
  9. -Perkutan ve mukozal teması olan sağlık çalışanları

 

mutlaka bu testi yapmalıdır.

 

Yazının genelinde de belirtildiği gibi anti hcv bir antikor’dur. Anti hcv, hepatit C hastalığa karşı vücutta üretilen antikora verilen addır. Anti hcv taşıyıcılık ve koruyuculuk göstermez. Anti hcv, karaciğer hastalıklarının nedeninin araştırılmasında kullanılır. Anti hcv genel olarak hcv enfeksiyonunun ileri evresinde kanda tespit edilir. Anti hcv testi pozitif olan kişilerde kesin meydana gelen tek durum virüsün bir dönemde vücuda yerleşmiş olmasıdır. Hastalığın aktif ya da vücut tarafından yok edildiğini yapmak için testler mutlaka uygulanmalıdır. Bu testlerin isimleri, anti hcv tarama testi olarak adlandırılır.

 

Daha fazla sağlık haberleri için https://siyasigorus.com/  sitesini takip edebilirsiniz.

 

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir