Bakan Göktaş’ın Uyarıları ve Çözüm Önerileri
Bakan Mahinur Özdemir Göktaş, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesinde düzenlenen “Dijital Bağımlılık ve Aile Çalıştayı”nda teknolojik gelişmelerin hayatımızdaki hızlı yer edinmesinin zorluklarına dikkat çekti. Göktaş, teknolojinin hayatı kolaylaştırırken beraberinde getirdiği zorluklar ve tehlikelere vurgu yaptı. Özellikle kişisel verilerin gizliliği, siber güvenlik riskleri, dijital zorbalık ve dijital bağımlılığın insanları nasıl etkilediğine değindi.
Aileleri ve Çocukları Koruma Çabaları
Bakan Göktaş, dijitalleşmenin aile yapısını, sosyal ilişkileri ve iletişim biçimlerini nasıl dönüştürdüğünü vurgulayarak özellikle çocukların maruz kaldığı dijital içeriklerin önemine işaret etti. Bilinçli kullanım ve dijital farkındalık ile bu sorunların aşılabileceğini belirtti. Ayrıca, Bakanlık olarak aileleri dijital dünyanın tehlikelerinden korumak için Aile Eğitim Programı ve dijital okuryazarlık çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.
Dijital Bağımlılıkla Mücadelede Yol Haritası
Ailelerin ve çocukların dijital ortamlardan etkilenme durumlarını belirlemek amacıyla başlatılan araştırma çalışmaları hakkında bilgi veren Göktaş, dijital bağımlılıkla mücadelede yeni adımlar atacaklarını dile getirdi. DUY İhbar Platformu ve sosyal medya çalışma grupları aracılığıyla zararlı içeriklerin takibini sağladıklarını ve çocukların güvenliği için çalışmalar yürüttüklerini açıkladı.
Sonuç ve Gelecek Planları
Çalıştayda dijital bağımlılığın farklı yönleri üzerinde yapılan çalışmalar neticesinde elde edilen veriler doğrultusunda, radikalleşme, intihar, yalnızlaşma gibi sonuçları değerlendireceklerini belirten Bakan Göktaş, kamu kurumları ile birlikte dijital bağımlılıkla mücadelede yol haritası çıkaracaklarını ifade etti. Gelişmeleri ilerleyen günlerde kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi. Programda, lise öğrencilerinin dijitalleşmeyle ilgili riskli durumlar üzerine görüşleri alındı ve akademisyenlerin sunumları gerçekleştirildi.