Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Sağlık Haberleri – Saglikussu.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Jinekolog nedir ? 

Jinekolog nedir ? 

admin admin -
9 0

Jinekolog nedir ? 

Bir jinekolog, bir kadının ilk regl olduğu andan menopoz sonrasına kadar üreme sağlığına özen gösterme konusunda uzmanlaşmıştır.

 

Rahim ağzı, rahim, yumurtalıklar, fallop tüpleri veya vajina gibi üreme sistemini etkileyen durumlar bir jinekolog tarafından teşhis ve tedavi edilir. Jinekologlar ayrıca meme muayenesi, pap smear ve pelvik muayene gibi önerilen taramaları gerçekleştirir. Ayrıca histerektomi ve tüp ligasyonu yaparlar. Jinekolog, kansere neden olan HPV’ye karşı korunmak için insan papilloma virüsü (HPV) aşıları da sağlayabilir.

 

Jinekologlar ayrıca sorumlu cinsel uygulamalar, doğum kontrol yöntemleri ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma gibi cinsel konularda tavsiyelerde bulunabilirler. Sonuç olarak, kadın üreme sağlığı ile ilgili hamilelik dışı bir sorunsa, bir jinekolog bununla ilgilenebilir.

 

Jinekolog hangi hastalıklara bakar ? 

Jinekolog, aşağıdaki gibi sorunları teşhis edebilir ve tedavi edebilir:

Düzensiz adet, vajinal enfeksiyonlar, cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olan durumlar, üreme sistemi kanserleri, pelvik organların prolapsusu, endometriozis, servikal ve vajinal polipler, yumurtalık kistleri, rahim miyomları vb.

 

Doğurganlık zorlukları

Çiftlerin yaklaşık %15’i doğurganlık sorunları yaşar. Çoğu durumda, çifte yardımcı üreme teknolojileri ile yardım edilebilir.

Çiftlerdeki doğurganlık sorunlarının yaklaşık %30’u kadın kaynaklıdır. Diğer %30’u erkekte  ve %30’u her iki partnerde de bulunur. İnfertilite için araştırılan 10 çiftten birinde herhangi bir neden bulunamıyor. Buna ‘açıklanamayan’ veya ‘idiyopatik’ İnfertilite denir.

 

İnsanlar eskiye göre daha geç yaşta çocuk sahibi olduklarından, yaşa bağlı infertilite  giderek artan sayıda kadın ve erkeği etkilemektedir.

Yaşam tarzı faktörleri de doğurganlığı etkiler.

Kadın İnfetilitesinin  nedenleri

Kadın infertilitesine şunlar neden olabilir:

 

yumurtlama sorunları, polikistik over sendromu (PCOS), fallop tüpleri ile ilgili sorunlar, rahim ile ilgili sorunlar, endometriozis.

Kadın İnfetilitesine neden olan yumurtlama sorunları

Adet döngüsü ,  birkaç bez ve hormonlarının uyum içinde çalışmasıyla olur. Yumurtlamanın gerçekleşmesi için  , beynin hipotalamus adı verilen bir kısmı, yakındaki hipofiz bezini yumurtaları olgunlaştırmak için yumurtalıkları tetikleyen hormonları salgılamaya yönlendirir. Düzensiz veya olmayan adet dönemleri, yumurtlamanın da düzensiz veya yok olabileceğini gösterir.

Kadının yaşı önemli bir doğurganlık faktörüdür . 40 yaşında bir kadının hamilelik şansı, adet döngüsü başına sadece %5’tir. Yaşlanan yumurtaların nedeni olduğu düşünülmektedir.

Bir kadın tüm yumurta stoğuyla doğar ve zaman geçtikçe bu yumurtalar daha az canlı hale gelir. 40 yaş üstü kadınlar için diğer zorluklar arasında düşük yapma riski  ve  doğmamış bebekte genetik anormallikler sayılabilir.

 

Kadın infertilitesine neden olan polikistik over sendromu

Yumurtlama sırasında yumurtalıklar, folikül adı verilen küçük kistler veya kabarcıklar üretir. Tipik olarak, bir folikül bir yumurta bırakmak için olgunlaşır. Polikistik over sendromunda (PCOS) , foliküller olgunlaşmaz, bunun yerine yumurtalıkların çevresinde genellikle erkek cinsiyet hormonları salgılayan küçük kistler oluşturur. Bu, kadının yumurtlamasının ve adetlerinin düzensiz olduğu veya hiç olmadığı anlamına gelir.

 

Vajinismus Nedir?

Vajinismus, bir kadının vajinasının kaslarının tampon veya penis gibi bir şey girdiğinde sıkışması veya spazm yapmasıdır  . Hafif rahatsızlıktan oldukça acıya kadar değişebilir.

Vajinismus Tipleri

İki ana vajinismus türü vardır.

Primer Vajinismus

Bu, bir kadının vajinasına penis de dahil olmak üzere bir şey her girdiğinde ağrı çekmesidir. Ömür boyu vajinismus olarak da adlandırılır.

 

Sekonder Vajinismus

Bu, bir kadının daha önce ağrısız cinsel ilişkiye girebildiği, ancak daha sonra zor veya imkansız hale geldiği durumdur. Edinilmiş vajinismus da denir.

 

Vajinismus Belirtileri

Ağrılı cinsel ilişki  (disparoni) genellikle vajinismusun ilk belirtisidir. Ağrı sadece penetrasyonla olur. Genellikle çekildikten sonra geçer, ancak her zaman değil.

Bazı kadınlar bunu yanma veya penisin “duvara çarpması” gibi bir his olarak tanımlar.

Vajinismusu olan birçok kadın, doktor muayenehanesinde tampon takarken veya pelvik muayene yaparken de rahatsızlık hisseder.

Vajinismusun diğer belirtileri şunlardır:

Penetran cinsel ilişkiye girememek veya tampon yerleştirememek, acı veya cinsel ilişki korkusu, cinsel istek kaybı

Bu semptomlar istemsizdir, yani bir kadın tedavi olmadan bu şikayetlerini kontrol edemez.

 

Vajinismus Nedenleri

Doktorlar vajinismusun tam olarak neden olduğunu bilmiyorlar. Genellikle endişe veya  cinsel ilişki korkusuyla bağlantılıdır. Ancak hangisinin önce geldiği, vajinismus mu yoksa  kaygı mı olduğu her zaman net değildir.

Bazı kadınlar her durumda ve herhangi bir nesneyle vajinismusa sahiptir. Diğerleri, sadece belirli durumlarda veya cinsel ilişki ile olabilir ama tamponla veya tıbbi muayene sırasında olmayabilir.

Enfeksiyonlar ve kuruluk gibi diğer sağlık sorunları da ağrılı cinsel ilişkiye neden olabilir. Buna neyin sebep olduğunu bulmak için bir doktora görünmek önemlidir.

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir