Dün gerçekleşen olayda, Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı koordinesinde, Lübnan’a insani yardımların ulaştırılmasında kritik bir rol oynandı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait amfibi gemiler TCG Sancaktar ve TCG Bayraktar, AFAD’ın koordinasyonuyla toplanan 300 ton insani yardım malzemesini Beyrut Limanı’na ulaştırmıştı.
Yardım malzemelerinin boşaltılmasının ardından sivillerin tahliyesi başlatıldı. Bomba imha ve narkotik eğitimli köpeklerin de katıldığı arama noktasından geçirilen siviller, Türk makamlarından talepte bulunan farklı ülkelerin vatandaşlarıyla birlikte gemilere alındı.
Türk vatandaşlarının çoğunlukta olduğu sivillerin yanı sıra farklı ülke vatandaşlarının da bulunduğu iki gemi, Beyrut Limanı’ndan ayrılarak Türkiye’ye dönüşe geçti. Lübnan’da denizden yapılan ilk askeri tahliye operasyonunda, gemiler 2 firkateyn ve 2 karakol gemisi eşliğinde güvenli bir şekilde yol aldı.
Gemiye ulaşan 300 ton insani yardım malzemeleri, Türkiye’nin Beyrut Büyükelçisi Ali Barış Ulusoy ve diğer ilgililer tarafından törenle karşılandı. Denizden yapılan yardım ve tahliye operasyonu, Türk hükümetinin ve askeri birimlerinin koordineli çalışmasının bir örneği olarak dikkat çekti.
Bu operasyon, Türkiye’nin insani yardım ve kriz durumlarına hızlı müdahale kabiliyetini bir kez daha göstermiş oldu.
Reklam & İşbirliği: [email protected]