Psikiyatri Uzmanı Dr Akif Taşdemir LGS Sınav Kaygısı Uyarısı

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Psikiyatri Uzmanı Dr Akif Taşdemir LGS Sınav Kaygısı Uyarısı

Psikiyatri Uzmanı Dr. Akif Taşdemir, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı öncesinde öğrenci ve velilere yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Taşdemir, sınavın hayatın tamamını belirleyen bir unsur olmadığını ve başarıyı kişisel değerle eşitleme düşüncesinin yanlış olduğunu belirtti. Bu yaklaşımın sınav kaygısını artırdığına dikkat çekti.

Sınav dönemlerinde öğrencilerin en sık yaptığı hatalardan biri, sınav sonucunun tüm geleceklerini belirleyeceğini düşünmektir. Uzman Psikolog Taşdemir, bu inancın gerçeği yansıtmadığını dile getirdi. Öğrencilerin “Kötü sonuç alırsam hayatım boyunca bunun etkisini yaşarım” düşüncesine kapıldığını aktardı.

İnsanın uyum sağlama ve toparlanma kapasitesinin çok yüksek olduğunu belirten Dr. Taşdemir, kendi eğitim hayatından bir örnek verdi. Fen lisesi sınavında başarısız olmasına karşın üniversite sınavında tıp fakültesini kazandığını anlattı. Taşdemir, “Sınav hayatınızda önemli bir dönemeç olabilir ancak asla her şeyi belirleyen son çıkış değildir” dedi.

Başarı ve Kişisel Değer Algısı

Öğrenciler arasında yaygın olan bir diğer yanlış düşünce ise başarı ile kişisel değeri eş tutmaktır. Dr. Taşdemir, “Başarılı olursam değerliyim, başarısız olursam değersizim anlayışı doğru değil” ifadelerini kullandı. İnsanların başarılarından dolayı değil, oldukları kişi nedeniyle değerli olduğunu vurguladı.

Kaygının en önemli nedenlerinden birinin belirsizlik olduğunu belirten Taşdemir, geleceğin tam olarak öngörülememesinin öğrenciler üzerinde baskı oluşturduğunu ifade etti. Ancak hayatın tek bir sınav sonucundan ibaret olmadığını da sözlerine ekledi.

Ailelerin Sınav Kaygısına Etkisi

Sınav kaygısını artıran unsurlardan birinin de ailelerin tutumu olduğunu Dr. Taşdemir belirtti. Özellikle çocukların başka öğrencilerle kıyaslanmasının olumsuz sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.

Mükemmeliyetçi öğrencilerin de yoğun kaygı yaşayabildiğini uzman isim vurguladı. “Kişinin kendisine yetmiyor gibi hissetmesi, yaptığı çalışmanın yetersiz olduğu anlamına gelmez” dedi. Yüzde yüzü hedeflerken elde edilen 80 veya 90 puanın değersiz görülmemesi gerektiğini ekledi.

Benzer Haberler
Zayiflama Ameliyati Sonrasi Hayati Kabusa Dondu 3 Kez Ameliyat Oldu
Zayiflama Ameliyati Sonrasi Hayati Kabusa Dondu 3 Kez Ameliyat Oldu
Pankreas Kanseri Erken Uyarı İşaretleri Doktor Philippa Kaye Tarafından Açıklandı
Pankreas Kanseri Erken Uyarı İşaretleri Doktor Philippa Kaye Tarafından Açıklandı
Prostat Kanseri Erken Tanı ve Kişiye Özel Tedaviyle Öne Çıkıyor
Prostat Kanseri Erken Tanı ve Kişiye Özel Tedaviyle Öne Çıkıyor
Uzm Dr Özlem Candan Lenfoma Tanısı ve Tedavisinde Kilit Noktaları Açıkladı
Uzm Dr Özlem Candan Lenfoma Tanısı ve Tedavisinde Kilit Noktaları Açıkladı
Uzman Uyardı Masa Başı Çalışanları 15 Dakikada Bir Alarm Kurmalı
Uzman Uyardı Masa Başı Çalışanları 15 Dakikada Bir Alarm Kurmalı
Boğazından Canlı Sülük Çıkarılan Hasta Doktorları Şaşırttı
Boğazından Canlı Sülük Çıkarılan Hasta Doktorları Şaşırttı
Sağlık Rehberiniz Sağlık Üssü
Sağlık Haberleri - Saglikussu.com

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Hakkımızda
Copyright © 2025 Tüm hakları SAĞLIK ÜSSÜ 'nde saklıdır. Seobaz Haber Teması