Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Sağlık Haberleri – Saglikussu.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Vektörel Hastalık Nasıl Bulaşıyor?

Vektörel Hastalık Nasıl Bulaşıyor?

haber haber -
9 0

 

 

Çiftlik hayvanlarından kaynaklanan bulaşıcı olmasıyla bilinen zoonoz hastalıkları, zoonotik olarak bilinen bulaşıcı enfeksiyonlardan biridir. Genelde hayvanlardan insanlara bulaşan ve her iki grupta da bireylerde ortak şekilde görülen hastalıklar arasında yerini alır. Son derece hassas bir enfeksiyon olması sebebiyle insanlarda pek çok ciddi sorunları da beraberinde getirebilir. Bu konuda ciddi bulaşıcı sorunlar yarattığı için konuyla ilgili gerekli desteğin sağlanması, uygun şekilde de önlemlerin alınması gerekmektedir.

 

Hayvandan insana geçen bulaşıcı hastalıklar arasında en çok bilinenlerden biri de sıtmadır. Sıtma, insana geçmesiyle beraber yüksek bir ateş ile birlikte ölümcül sonuçlar doğurabilecek çeşitte bir hastalıktır. Tehlikeli bir enfeksiyon olmasıyla beraber üşüme ve titreme gibi belirtileri vardır. Aynı şekilde yüksek ateşle beraber başlayan terleme, halsizlik ya da yorgunluk gibi problemlerde sıtmada çokça görülür. Bu nedenle insanların, kendi başına hayvanlardan kendilerini koruması da bu aşamalarda önemli olmaktadır.

 

Şark çıbanı gibi bir hastalıkta tatarcık sineklerinin insanları ısırmasıyla bulaşır. Hastalık parazitlerle bulaştığı gözlemlenen şark çıbanı ilk belirtilerinden biri eliniz ve yüzünüz üzerinde açık bölgede sivilcelerden daha büyük şekilde bir yara ortaya çıkarmasıdır. Bu yaranın kızarmasıyla beraber erken tedavi ile birlikte çok daha sakin bir hayvan hastalığı geçirmeniz mümkün olmaktadır. Fakat erken teşhis edilmesi ve üzerinde uygun bir tedavi izlenmemesi durumunda kalıcı deri izleri de ortaya çıkabilir. Bu tip durumlara dikkat edilmesi gerekmektedir.

 

Aynı zamanda farklı bir hastalık olarak vektörel hastalıkları arasında sayılan kırım Konga kanamalı ateşi bilinir. Kenelerin insan kanına karışmasına beraber oluşan bu hastalıkta ise, kenenin insanın vücudunda herhangi bir yere yapıştığını görmeniz mümkündür. Bu tip durumlarda hızlıca temas edeceğiniz her şeyi temizlemelisiniz.

 

Eğer bir park, bahçe veya piknik gibi bir alandaysanız bu konuda açık renkte uzun kıyafetler giyebilirsiniz. Pantolon içinden girmemesi için çorap içine pantolonu koyarak bu şekilde kene girmesini önleyebilirsiniz.

 

Evinizde, kömürlük vb. alanlarda da badana için kireç kullanarak badanaları yaptığınızda bu tip sorunları biraz olsun uzaklaştırmış olabilirsiniz. Hayvanlarla temaslarınızda ise asla çıplak el ile değil her zaman eldiven ve maske ile birlikte temas etmeye çalışınız.

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir