Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Sağlık Haberleri – Saglikussu.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. YEMEKTEN SONRA MİDE AĞRISININ NEDENLERİ

YEMEKTEN SONRA MİDE AĞRISININ NEDENLERİ

admin admin -
8 0

Mide ağrısı genellikle mide ve çevresinde hissedilir ancak bazen ağrı sadece bu bölgede değil, aynı zamanda sol ve sağ bölgelere de yayılabilir.

Yemekten sonra midede ağrı birçok farklı sağlık sorunuyla ilişkili olabilir. Fonksiyonel ağrı aşırı yeme, stres ve sindirim sistemini tahriş eden yiyecekleri tüketme ile ortaya çıkar. Tetikleyici faktör ortadan kaldırılırsa, fonksiyonel bozukluklar kendi kendine kaybolabilir. Diğer yandan farklı bozukluklarda ağrıyı, komplikasyonların gelişmesini ve hastalığın ilerlemesini önlemek için tanı ve zamanında tedavi gerekir.

Hastalığın nedenine, şekline ve evresine bağlı olarak yemekten sonra midede ağrı hemen veya bir süre sonra ortaya çıkar, farklı yoğunlukları vardır, kişiyi düzenli olarak rahatsız ederler.

İşte yemekten sonra ortaya çıkan ağrının en yaygın nedenleri:

Gastrit

Mide mukozasının iltihaplanmasına yanlış beslenme, Helicobacter pylori, otoimmün hastalıklar ve viral enfeksiyonlar neden olur. Erken evrelerde, hastalık genellikle asemptomatiktir. İltihap nedeniyle midenin hassasiyeti ve hareketliliği bozulduğunda ağrılı duyumlar ortaya çıkar.

Gastritte ağrı genellikle yemekten birkaç dakika sonra ortaya çıkar ve çok fazla yayılmaz. Ağrıya ek olarak gastritli hastalar, herhangi bir miktarda yiyecek aldıktan sonra midede basınç ve ağırlık hissederler.

Reflü

Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH), yemek borusu ve mide arasındaki kas halkası olan özofagus sfinkterinin çalışması bozulduğunda ortaya çıkar. Reflüde midenin asidik içeriği kısmen yemek borusuna geri döner. Bu duruma yanma hissi, göğüs kafesinin arkasında ağrı, midede ağırlık hissi, ağızda asit ve acı eşlik eder.

Ülser

Ülser oluşumu ile mide ve 12 parmak bağırsağının kronik iltihabı tehlikeli bir tekrarlayan hastalıktır. Peptik ülser ile midede ağrı farklı zamanlarda ortaya çıkar: Ağrı geceleri, yemekten hemen sonra veya 2-3 saat sonra ortaya çıkabilir. Aç karnına da ağrılar oluşabilir ve yemek yedikten sonra kaybolur. Ağrı genellikle yoğundur ve göğsün ve kürek kemiğinin sol tarafına yayılabilir. Genellikle ağrıya geğirme ve mide bulantısı eşlik eder.

Glüten İntoleransı veya Çölyak Hastalığı

Glüten intoleransu ve çölyak hastalğında insan vücudu buğday, çavdar ve arpa tanelerinde bulunan bitkisel bir protein olan glüteni ememez. Glüten yenildiğinde mide ağrısı ve hazımsızlık görülür. Çölyak hastalığı olan kişiler ayrıca yorgunluk, anemi ve kilo kaybından şikayet ederler.

Kolelitiazis (Safra Kesesi Taşı)

Safra kesesinde taş oluşumu biliyer kolik ataklarına (safra kesesinin boşalamaması, şişmesi ve duvarının gerilmesi) neden olabilir. Ataklar sırasında özellikle vücudun sağ tarafında ağrı oluşur. Nöbetler genellikle geceleri başlar ve birkaç dakikadan birkaç saate kadar sürer. 6 saatten fazla süren ağrı, akut kolesistit veya pankreatit oluşumunu gösterebilir.

Pankreatit

Üst karın bölgesinde şiddetli ve kalıcı ağrı pankreas iltihabı olan pankreatit belirtisi olabilir. Pankreatitte ağrı genellikle kademeli olarak oluşur ve giderek artabilir. Ağrıya genellikle şişkinlik, bulantı ve kusma eşlik eder.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir