Zehirli Balon Balıkları Ekosistem ve İnsan Sağlığına Tehdit Oluşturuyor
Akdeniz’de popülasyonu hızla artan zehirli ve istilacı balon balıkları, içerdikleri tetrodotoksin adlı siyanürden daha tehlikeli bir toksin sebebiyle insan sağlığını tehdit ediyor. Bu balıklar ekosistemde hızla yayılarak balık popülasyonuna olumsuz etki yapıyor. Ayrıca, güçlü çene yapısıyla avcı konumuna gelen balon balıkları, balıkçıların av gereçlerine zarar vererek ekonomik kayıplara neden oluyor.
100 Binlerce Balon Balığı Avlanarak Ekosisteme Giriş Önleniyor
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2020 yılında başlattığı balon balığı avcılığı desteklemeleri kapsamında 373 bin 494 balon balığı avlanarak ekosisteme girişi engellendi. Bu sayede 28 milyon 12 bin 50 balon balığının ekosisteme girişi önlendi. Avcılık desteklemesiyle sucul biyoçeşitliliğin korunmasının yanı sıra balıkçılara da destek sağlanmaktadır.
Çevre Kirliliğine Yol Açan Balık Bırakma Pratiği Yasak
Balon balıklarının plajlarda bırakılması çevre kirliliğine neden olmaktadır. Amatör balıkçılar tarafından öldürülüp denize atılan balıkların sahile vurmasıyla çevre kirliliği artış göstermektedir. Bu nedenle, balon balığını sahile bırakan ya da tekneye alanlara ciddi cezalar uygulanmaktadır.
Destekler Artırılarak Balon Balığı Popülasyonunun Kontrolü Sağlanacak
Balon balığı stoklarının azaltılması ve av baskısının sürdürülmesi amacıyla, balıkçılara 2025-2026 yıllarında kuyruk başına doğrudan destek verilecektir. Benekli balon balığı gibi daha büyük tehdit oluşturan türlerde destekleme fiyatları artırılarak popülasyon kontrolüne katkı sağlanacaktır.