Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, A Haber’de katıldığı programda Türkiye’nin enerji gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bayraktar, Türkiye’nin enerji filosuna katılacak yeni gemiye ilişkin detayları paylaşarak, “Yeni gemimiz ya da yüzer üretim platformumuz önümüzdeki hafta başında Türkiye’ye doğru yola çıkıyor. Bu gemi, Karadeniz gaz sahasındaki doğalgaz üretimini artırmak için planlanmış bir ünite.” dedi.
Bayraktar, geminin Singapur’dan yola çıkacağını ve Marmara’da bir tersanede bakım işlemlerinden geçtikten sonra Filyos Limanı’na ulaşacağını belirtti. Sakarya Gaz Sahası’nda günlük 5,5 milyon metreküp olan üretimin hedefinin 2025’in ilk çeyreğinde 10 milyon metreküpe çıkarmak olduğunu vurguladı. Bayraktar, “Yeni platformla birlikte hedefimiz üretimi 20 milyon metreküpe çıkarmak.” açıklamasını yaptı.
2026’da günlük 10 milyon metreküp doğalgaz üretmesi planlanan platformun, yaklaşık 5 milyon hanenin doğalgaz ihtiyacını karşılayacağını belirten Bayraktar, geminin Karadeniz’de sabit kalacak şekilde 20 yıl boyunca gaz üreteceğini ifade etti.
Enerji Bakanı, Türkiye’nin Nijer ile enerji alanındaki çalışmalarına da değindi. Nijer’de 3 altın madeni sahasının bulunduğunu ve 2025 yılında ilk altın üretimini gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, Türkmenistan gazının Türkiye’ye getirilmesi konusunda da çalışmaların devam ettiğini ve ilk etapta yıllık 1,5-2 milyar metreküp gazın hedeflendiğini sözlerine ekledi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]