DSİ Açıklaması ve Tesisin Özellikleri
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin en yüksek üçüncü barajı olan Ermenek Barajı ve Hidroelektrik Santrali hakkında detaylar paylaşıldı. Barajın 218 metrelik gövdesiyle dikkat çektiği belirtilen açıklamada, 27 Aralık 2009 tarihinde hizmete alındığı vurgulandı. Ermenek Barajı’nın 309 megavat kurulu güce sahip olduğu ve yıllık 1 milyar 187 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretebildiği ifade edildi.
Ekonomiye Katkısı ve Çevresel Etkileri
Ermenek Barajı’nın açılışının dönemin Başbakanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirildiği hatırlatılan açıklamada, tesisin bugüne kadar 11 milyar kilovatsaate yakın elektrik enerjisi üreterek milli ekonomiye yaklaşık 30 milyar lira katkı sağladığı belirtildi. Ayrıca, barajın temiz enerji üretimiyle karbon salınımını azalttığı ve akış aşağısında bulunan Gezende Barajı’nın enerji üretimine olumlu etkide bulunduğuna vurgu yapıldı.
Mühendislik Özellikleri ve Teknik Detaylar
Ermenek Barajı’nın inşa edildiği vadideki darlık ve karstik yapının gerektirdiği özenli çalışmalar nedeniyle Türkiye’nin en karmaşık baraj projelerinden biri olduğu belirtildi. Barajın gövdesinin yanı sıra dolusavak sistemiyle de öne çıktığına dikkat çekilen açıklamada, depolama kapasitesinin üzerinde gelen akımları nehir yatağına tahliye etmek için tasarlanan 6 metre çapındaki dolusavak tünellerine vurgu yapıldı.
Ermenek Barajı’nın bölgeye turizm aktiviteleri, balıkçılık ve göl taşımacılığı gibi yeni iş alanları kazandırdığı belirtilirken, aynı zamanda Ermenek ilçesi ile Kazancı Beldesi arasında ulaşımı sağlayan bir köprü vazifesi gördüğü ifade edildi.