Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Sağlık Haberleri – Saglikussu.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Obezite Cerrahisi Öncesinde Hangi Tetkikler Yapılıyor?

Obezite Cerrahisi Öncesinde Hangi Tetkikler Yapılıyor?

admin admin -
12 0

Obezite Cerrahisi Öncesinde Hangi Tetkikler Yapılıyor?

Obezite cerrahisi kilo kaybı sağlar ve birçok hastalığın ortaya çıkmasına engel olur. Obezite cerrahisi öncesi hangi tetkikler yapılıyor merak edenler için Doç. Dr. Hasan Erdem sorularınızı cevaplıyor. Obezite cerrahisi öncesinde hazırlık sürecinde bizim için en önemli nokta tetkiklerin tamamlanması oluyor. Bu süreçte öncelikle EKG yani kalp grafisi çekiyoruz. Daha sonra SFT, kan testleri, akciğer grafisi endoskopi incelemesi gibi birçok inceleme yapılıyor.

Hastanın inceleme öncesinde 8 saat boyunca aç ve susuz olması lazım. Diyabet hastaları için de dekort veriliyor ve ertesi gün damar yolu üzerinden kan alma işlemi yapılıyor. Bu süreçte diyabetin kortizol değerine bakıyoruz.

Obezite cerrahisinde yapılacak olan tetkikler genellikle birbirine benzer ve bazı hastalarda duruma göre özel tetkikler istenebilir.

Kan Tahlili

Hastanın hücre değeri, böbrek ve karaciğer fonksiyonu, kanama durumu, enfeksiyon ve kanama risklerini ortaya koymak üzere kan tahlilini kesinlikle yapıyoruz. Ayrıca yandaş hastalıkların olup olmadığına da bakıyoruz.

Akciğer Grafisi

Hastanın akciğer sağlığına da detaylı bakmamız lazım. Kemik, yumuşak doku ve kalp sorunları burada belirleniyor. Aynı zamanda bronşektazi varlığına da bakıyoruz.

Tüm Batın USG

Obezite cerrahisi için batın ultrasonografi yaparak karın içinde başka hastalık olup olmadığına bakıyoruz. Safra kesesinde taş görürsek ek olarak safra kesesi ameliyatı da planlayabiliyoruz.

EKG (Elektro Kardiyografi)

Kalbin işlevini tam olarak değerlendirebilmek adına EKG incelemesi de yapıyoruz. Kalp ritmi, frekansı, atış ritmi, yayılma gibi birçok noktada elektriksel aktiviteleri ölçüyoruz.

SFT (Solunum Fonksiyon Testi)

Genel anestezi ve ameliyata bağlı solunum risklerini önceden görmek ve riskli ameliyatlardan evvel gerekli önlemleri almak adına solunum testi de yapıyoruz.

Homa-IR B indeksi

Ameliyattan evvel vücutta insülin direnci olup olmadığına bu şekilde bakıyoruz. İnsülin direnci yakında gizli ve açık şeker gibi hastalıklara bakıyoruz.

Anestezi Doktoru Muayenesi

Ameliyat sırasında farklı anestezi seçenekleri uygulanıyor. Bu süreçte anestezi yönünden bir inceleme yapılmalıdır. Anesteziye bağlı komplikasyonları önceden tespit edebilmek adına inceleme yapılır. Bir risk varsa kardiyoloji ve göğüs hastalıkları uzmanlarından destek alıyoruz.

Psikolog Muayenesi ve Psikolojik Değerlendirme

Hastanın diyabet ameliyatı için ruhsal açıdan da hazır olması gerekiyor. Bu süreçte hastaların daha rahat hissetmesi ve ameliyat sonrasında doktor tavsiyelerine uyabilmeleri için öncelikle psikolojik değerlendirme yapılıyor ve hastalar bu süreç açısından bilgilendiriliyor.

Endokrinoloji Muayenesi

Hastanın kan tahlilleri ile hormonal ve metabolik problemler olup olmadığına da detaylı olarak bakıyoruz. Ameliyata engel bir durum varsa öncelikle ön tedavi uyguluyoruz. Tedavi sonrası obezite ameliyatına engel bir durum yoksa gerekli onay ile ameliyatı yapıyoruz.

Göğüs Hastalıkları Muayenesi

Kan tahlili ile birlikte akciğer grafisine bakıyoruz. Ameliyat ve anestezi açısından tüm riskleri bu şekilde ortadan kaldırıyoruz. Ameliyattan önce bir engel varsa hemen gerekli tedaviyi yapıyoruz ve ameliyata engel bir durum kalmadığında gerekli planlamaları yapıyoruz.

Kulak Burun Boğaz Muayenesi

Hastada bir enfeksiyon varsa öncelikle gribal enfeksiyonların tedavi edilmesi gerekiyor. Bunun için ameliyat öncesi KBB muayenesi olması çok önemlidir. Enfeksiyon tamamen geçtiğinde ameliyat planlanabiliyor.

Kardiyoloji Muayenesi

Kan tahlilleri ile birlikte EKG kayıtlarına da bakılıyor. Anestezi ve ameliyat için kalp açısından bir engel varsa hemen bir tedavi planlıyoruz. Daha sonra ameliyata onay verilirse süreci başlatıyoruz.

Bu süreçte hastanın aktif kullandığı ilaçlar, geçmiş ameliyatları ya da alerji durumlarına da bakılıyor. Çok yönlü tetkikler sayesinde obezite cerrahisi sorunsuz olarak tamamlanabiliyor.

 

Doç. Dr. Hasan Erdem Kimdir ?

1976 Hatay doğumlu olan Dr. Hasan Erdem; 1996 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’ne girmiş ve 2002 yılında Tıp Doktoru olarak mezun olmuştur. Ardından İstanbul Bezmialem Vakıf Gureba Eğitim Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği’ nde ihtisasa başlayıp 2008 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

2009-2011 yılları arasında Elbistan Devlet Hastanesi’ndeki mecburi hizmet görevinin ardından Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ nde Genel Cerrahi Başasistanı olarak çalışmış; burada İleri Laparoskopi ve Robotik Cerrahi alanlarında çalışmalar yürütmüştür. 2016 yılında buradaki görevinden ayrılarak İstanbul’da özel bir klinik kurmuştur.

Halen bu klinikte çalışmaktadır. 27.08.2018 tarihinde ise Doçent Unvanını almıştır.

 

 

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir